JSart

José

Een leeg doek, voor sommige kunstenaars is dat een nachtmerrie.
Voor José Smits is het de plek waar ze de voorstelling die staat te dringen in haar verbeelding alleen nog maar moet aanbrengen. Zo vergaat het ook het glas, hout, polyester of om het even welk materiaal zij wil gebruiken: ze weet al wat het worden gaat.

Zo is kunst voor haar altijd geweest. José hoefde het niet te bedenken, het wàs er al.
Ze moest alleen nog leren hoe dat te realiseren.
Voor elk specialisme zocht zij een instructeur of opleiding, waarbij ze zich niet uit het veld liet slaan door de tijd die dit zou gaan kosten. Als je leven uit kunst bestaat, is elke dag die je daarmee bezig bent hetzelfde als ademen, en alle opgedane kennis winst.

Na voltooiing van een zevenjarige opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Neerpelt (België),eveneens een zelfde opleiding gevolgd in glaskunst.

Het werken aan het beheersen van meerdere technieken en uitgebreide materiaalkennis brengt José tot verdieping in haar werk. Het enthousiasme waarmee ze haar grenzen blijft verleggen is inherent aan haar kunstenaarschap. Het is een uitdrukking van haar wezen, dat in essentie het voornaamste materiaal is van elk van haar werken.